5 super tipů pro maminky

Skoro každá z nás, jakmile zjistí, že je těhotná, začne pátrat po tom, co vlastně dělat. Hlavou se nám honí miliony otázek... každá si můžete dosadit, vypisovat je nebudu. Samozřejmě slyšíme rady snad ze všech stran.

Existuje však pět zaručených univerzálních tipů, kterých by se každá nastávající maminka měla držet: 

1. Zdravá strava a vitamíny: Dbejte na vyváženou stravu bohatou na živiny a vitamíny pro Vás a Vašeho nenarozeného potomka. S doplňky stravy to nepřehánějte, vždy se poraďte s odborníkem. Já sama za sebe nejsem zastánce doplňků stravy a zaměřila bych se raději na zisk živin a vitamínů ze stravy.

2. Pohyb a cvičení: Pravidelný mírný pohyb a těhotenská cvičení mohou pomoci udržet tělo fit a připravit Vás na porod. Vřele doporučuji těhotenskou jógu, je výborná pro tělo i duši. 

3. Relaxace a spánek: Nenechte si ujít důležitý spánek a čas na odpočinek. Relaxační techniky jako meditace či jóga mohou být velmi prospěšné. Často jsem také slýchávala: "Vyspi se dokud ještě můžeš." :-) 

4. Péče o psychiku: Udržujte pozitivní myšlení a vyhledávejte podporu od partnera, rodiny či přátel. Hormonální změny mohou ovlivnit náladu. A že ji také ovlivňují... 

5. Příprava na porod a mateřství: Informujte se o procesu porodu, výběru porodnice a péči o novorozence. Navštivte předporodní kurz, domluvte si vlastní porodní asistentku či dulu, která Vás bude po celou dobu těhotenství a porodu doprovázet. Existuje nepřeberné množství literatury a samozřejmě někdy až přehršel nevyžádaných rad okolí. 

Pamatujte si, že každá těhotná žena je jedinečná, takže naslouchejte svému tělu a snažte se udržovat rovnováhu mezi fyzickým a duševním zdravím.

Přeji Vám jen to nejlepší!

Vaše Dagmar