Jíst placentu?

Placentofágie, neboli pojídání placenty. Proč to někdo dělá? Má to nějaký význam? Pro někoho zapovězené téma, pro někoho byznys, pro někoho víra. Některá zvířata pojídají vlastní placentu ihned po porodu, právě aby nabrala sílu, nebo aby neměla nepořádek ve svém doupěti.

Placenta obsahuje železo, vitamíny, hormony, bílkoviny a mnoho dalšího. Může se zdát, že je to opravdový doplněk stravy se vším všudy. Lékaři se k pojídání placenty spíše nepřiklání a není se čemu divit, po porodu může být placenta zanesena například infekcí. Kdo viděl nebo prodělal porod, tak pravděpodobně ví, kam tím mířím. 

Pojídání placenty v nejrůznějším stavu má mnohaletou tradici, pochází pravděpodobně ze starověké Číny. Je možné ji konzumovat ve formě sušeného rozmixovaného prášku, smoothie či tablet. V dnešní době existuje mnoho žen, které si pojídání vlastní placenty nemohou vynachválit. Benefity pojídání placenty jsou například: rychlejší zavinování dělohy a lehčí regenerace celého těla, podpora kojení, vyrovnávání hormonálních výkyvů, snižování únavy a jiné. 

Ti méně odvážní, kteří nechtějí, aby jejich placenta přišla vniveč a byla klasickým způsobem zlikvidována, si ji mohou odnést domů a zasadit na zahradě, prý je po tomto oživení půdy ovoce a zelenina chutnější. Předem je ovšem třeba zařídit nějaké to papírování.

Kmenové buňky z pupečníkové krve a placenty se využívají k takzvané buněčné terapii. Tyto buňky ještě nejsou zcela specifikované a mohou se tak dostat v případě potřeby k orgánům či tkáním, kde jsou potřeba. Kmenové buňky si můžete nechat uchovat ve specializovaných firmách dokud nebudou potřeba. To je doslova důkaz toho, že placenta je velmi vzácná.

Já se dny po porodu cítila slabá, unavená, no prostě vyčerpaná. Ale užívat tablety z placenty by mne ani ve snu nenapadlo. Nemám na to ten správný žaludek. Hledala jsem ty nejlepší a zaručené doplňky stravy pro snížení únavy, načerpání energie, posílení kostí a kloubů, přečetla jsem i mnoho článků. A víte co? Úplně nejlepší na to všechno byl silný a poctivý vývar. Nebo že jsem přece jen měla pojídat tu placentu? Měla bych to alespoň bez práce… 

Vaše Dagmar 

PS: Na začátku jsem zmínila, že je to pro někoho byznys. Pokud Vás zaujalo využití placenty do podoby kapslí, určitě naleznete někoho k tomu adekvátního, vybírejte opravdu pečlivě.