Návštěva v šestinedělí

V okolí se blíží příchod miminka a všichni už se těší, až ho uvidí. Návštěva maminky v šestinedělí je trošku ošemetná věc. Někdy může udělat víc trablí, než jste si mysleli. Proto vám sem sepíšeme pár rad, jak maminku v náročném období potěšit.

Pokud ještě nemáte děti, a nebo je máte již dospělé, čtěte pozorně.

Návštěva

Vždy přijďte na návštěvu pouze po předchozí domluvě a s aktivním souhlasem maminky, dodržte čas a návštěvu zkraťte, jakmile uvidíte únavu nebo nepohodlí maminky. Někdy se novopečená maminka na hosty necítí, tak to respektujte.

Dárek miminku

Není důležité zahrnout miminko plyšáky nebo super IN oblečky, praktickým dárkem jsou třeba plenky, čaj pro miminko nebo kojící pro maminku (pokud kojí), oblečení z příjemného materiálu (bio bavlna, mušelín), hračky vhodné pro novorozence. 

Dárek mamince

Dárek pro maminku je jistota, kterou potěšíte. Nemusíte kvůli tomu do květinářství, ale zaručeně ji potěšíte jídlem. Z důvodu kojení ženy většinou nejí kořeněná jídla s obsahem cibule, nadýmavé zeleniny (brokolice, květák) nebo kynuté pečivo. Donáškou dobrého jídla, klidně vámi uvařeného, je úspěch zaručen. Výživný masový vývar dodá tělu po náročném porodu dostatek energie a živin. Také sušené ovoce nebo proteinová tyčinka maminku potěší. 

Rady

Nechtějte znát detaily porodu, možná se na to maminka ještě necítí. V klidu a s pochopením ji vyslechněte a podpořte. Účinkem se minou i dobře míněné rady starší generace nebo srovnávání postavy s celebritou po porodu. Odpusťte si také poznámky k neumytému nádobí nebo neupravené mamince. Mamince může být i nepříjemné, pokud si chcete pochovat miminko. Akceptujte to, vždyť ho ještě mockrát budete chovat. 

Silné vůně

Není vhodné před návštěvou použít silný parfém, to samé platí i o květinách s výraznou vůní. Mohou zbytečně stimulovat miminko, které je zvyklé na vůni své maminky.  

Koktejl hormonů v těle matky po porodu je jako horská dráha. Chvilku smích a radost, po chvíli se změní v pláč a zlobu. To vše je v tomto období zcela normální. Vítaná návštěva je empatická a nápomocná, a to se především v tomto období počítá!

TIP

Ideálním dárkem je plenkový dort, ve kterém jsou praktické dárky miminku i mamince.

Vaše Lenka