Porod

Není to pouze o narození miminka, ale porod vás celkově změní. Celé těhotenství pohlížíte na své tělo trochu jinak, mění se vám před očima jak ta fyzická, tak i psychická stránka. Střídají se nálady, někomu i chutě a vůně. Porod je vrcholem celého procesu. V záplavě hormonů tělo dokáže neskutečné věci. 

Těžko se porod popisuje těhotným, když pomineme tu anatomickou část. Vždy, když si já na ten svůj vzpomenu, vyvolává to ve mně stále emoce. Můj porod byl po termínu vyvolávaný, strávený od začátku v nemocnici (naštěstí s partnerem), ale bez podpory personálu (dle mých představ). Trval celkově asi 7 hodin a ten konec….ufff. Následujících 10 měsíců pro mě bylo nepředstavitelné to absolvovat někdy znovu, i to dokázalo tělo zpracovat a zapomenout. 

Některé ženy mají z porodu noční můry, jiné to vůbec neřeší. Pro někoho je řešením plánovaný císařský řez. Ale ani ten není zárukou hladkého průběhu a rekonvalescence bývá delší. 

Pokud už jste těhotná, stejně se porodu nevyhnete. Než číst diskuze na různých fórech, je lepší se na porod připravit vědomě. Mnoho informací získáte na předporodním kurzu, kde můžete být společně i s tatínkem. Tělo na porod připraví různá cvičení i jóga pro těhotné. Pomáhají i bylinné čaje a správná výživa. Pokud máte z porodu opravdu panický strach, je určitě vhodné vyhledat odbornou pomoc.  

Porod můžeme rozdělit do čtyř fází, které na sebe navazují. V první fázi dochází k odtoku hlenu s trochou krve. Začínají kontrakce, nejprve interval mezi kontrakcemi trvá 10 až 15 minut, postupně se zkracuje. To je přesně ta doba, kdy si jde většina rodiček umýt vlasy a oholit se. Pokud při teplé koupeli nebo sprše kontrakce ustanou, byli to jen poslíčci. Na konci první doby porodní se interval mezi kontrakcemi snižuje na 2-3 minuty. Vlivem kontrakcí se zkracuje a otevírá děložní hrdlo, roztahuje se porodní branka. Většinou samovolně odtéká plodová voda. V tuto dobu je možné v porodnici podat léky na tlumení bolesti. U prvorodičky trvá doba porodní obvykle 6-7 hodin, může to však být i 10-12 hodin. U vícerodiček se tato doba obvykle zkracuje na 3-4 hodiny. Důležitým faktorem pro rychlejší porod je i duševní a psychická pohoda rodičky, s pozitivní energií to jde vždy lépe. Během celého porodu jsou pravidelně poslouchány ozvy plodu a natáčeny kardiotokografické záznamy. 

A teď prakticky, během kontrakcí můžete zaujímat úlevové polohy. Ta může být ve stoje, v kleče, na podložce, na míči, ve vaně či sprše. Velice důležité je se uvolnit a kontrakci prodýchat, nádech nosem a dlouhý výdech ústy. Záleží také na vybavení, které je vám v porodnici k dispozici. Tyto informace se dozvíte většinou na internetových stránkách porodnice. Není vhodné se sevřít, zadržovat dech a s kontrakcí se prát. Partner je v tuto dobu významnou oporou pro rodičku. Může ženě dávat na čelo studený obklad, podávat pití, masírovat, měřit kontrakce nebo tam prostě jenom být. Psychická podpora je v této nejdelší fázi porodu také důležitá. 

Druhá fáze porodní je trochu veselejší, dojde totiž k narození miminka z matčina těla. I její doba trvání je příjemnější, trvá většinou 30 minut, v některých případech až hodinu. Otevřenými porodními cestami sestupuje hlavička k zevním rodidlům. Rodička v tuto chvíli cítí silné nutkání na tlačení a je doporučeno se přemístit na gynekologické lůžko. Často přichází další personál a je jasné, že už se blíží finále. Rodidla jsou dezinfikována, pod maminku se položí sterilní rouška, na sterilním stolku jsou připraveny nástroje a maminka je během kontrakcí vyzvána k aktivnímu tlačení. Nejprve je třeba porodit hlavičku, to je nejtěžší část. Nejdůležitější je správně tlačit, při vrcholu kontrakce se zhluboka nadechnout do břicha a dlouze tlačit do konečníku, jako při zácpě. Pomůže se stočit jakoby do klubíčka, přitlačit hlavu k hrudníku. Zhruba po 10-15 vteřinách je vhodné se opět nadechnout a tlačit, během jedné kontrakce lze takto zatlačit 2x až 3x. Aby nepopraskaly žilky v očích, je dobré mít je zavřené. Doporučuje se také vyndat si kontaktní čočky. Jakmile vyjde hlavička, na řadě jsou ramínka. Poté zbytek tělíčka vyklouzne rychle. Miminko je následně předáno dětské sestřičce nebo porodní asistentce ke kontrole, a poté buď ošetřeno nebo rovnou položeno rodičce na tělo - bonding. Vystrašit rodiče může někdy vzhled miminka, šišatá hlavička, bílý mázek na pokožce, zprvu namodralá barva. Ale nebojte, to je naprosto běžné.

Třetí doba porodní je důležitá, ale z pohledu rodičky se může zdát už ”zbytečná”. Vyčerpaná žena by si už chtěla jen užívat miminka. Dochází však k porodu placenty a plodových blan, obvykle tato doba trvá 10 minut, neměla by trvat déle jak hodinu. Často bývá aplikován do žíly rodičky oxytocin, aby se urychlilo odloučení placenty a minimalizovala krevní ztráta. Pokud je placenta odloučená, při lehké kontrakci žena zatlačí a vypudí placentu i plodové obaly. Lékař nebo porodní asistentka ženu většinou vyšetří pomocí zrcadel, aby zhodnotila míru poranění. Zjištěná porodní poranění jsou po lokální anestezii ošetřena. K šití jsou používány stehy, které jsou vstřebatelné nebo za několik dní samy vypadnou.

Pokud nedojde k žádným komplikacím, je miminko v tuto dobu poprvé přiloženo k prsu matky. Ke stažení dělohy přispívá již samotné dráždění bradavky, neboť z mozku matky vyplavuje oxytocin. Pro vytvoření co nejintimnějšího vztahu je brzké přiložení miminka důležité. Pokud dojde k císařskému řezu, je miminko obvykle přiloženo na tělo otce. 

Čtvrtá doba porodní trvá asi 2 hodiny a spočívá ve sledování rodičky na porodním sále. Kontroluje se celkový stav, puls, krevní tlak a krvácení. Pokud tomu nic nebrání, tráví žena tuto dobu s partnerem a miminkem společně. Kontrolováno je samozřejmě i miminko, které žena přikládá k prsu a sleduje, zda se přisaje. Vůbec nic se neděje, pokud se miminko nepřisaje, důležitý je hlavně kontakt kůže na kůži. Po uplynutí dvou hodin, pokud je vše v pořádku, je běžně žena s miminkem převezena na oddělení šestinedělí.

Vaše Lenka